Tenis: Schmiedlová vyradila Vinciovú, fandil jej aj Kiska a Martikán

07.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 7. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová úspešne vstúpila do olympijského turnaja v Riu de Janeiro. Pri svojom debute pod piatimi kruhmi vyradila v 1. kole dvojhry šiestu nasadenú Talianku Robertu Vinciovú 7:5, 6:4. Zápas veľmi dobrej úrovne sledoval v hľadisku aj prezident SR Andrej Kiska. V 2. kole čaká Schmiedlovú víťazka súboja medzi Ruskou Jekaterinou Makarovovou a Turkyňou Caglou Büyükakcayovou.

Slovenskej reprezentantke vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. Vinciová síce v ďalších minútach otočila na 4:3, no záver setu patril Schmiedlovej. Za stavu 5:4 ešte nevyužila dva setbaly, no v dvanástom geme premenila po víťaznom bekhende v poradí tretiu možnosť. Slovenka ťažila z výborného pohybu po dvorci, dokázala eliminovať Vinciovej obávaný bekhendový slajz.

Na začiatku druhého dejstva sa Schmiedlová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Vinciová potom ožila, vďaka variabilnej hre i početným nevynúteným chybám súperky otočila na 4:2, no záver setu opäť patril Schmiedlovej. Vlaňajšia víťazka turnajov v Katoviciach i Bukurešti získala štyri gemy v rade a pri podaní Vinciovej premenila v poradí tretí mečbal. Nadviazala tak na triumf nad Taliankou z vlaňajších "malých" MS WTA v čínskom Ču-chaji. Schmiedlovej sa v Riu darí, vlani postúpila v brazílskom veľkomeste do svojho prvého finále na okruhu WTA.

ženy - dvojhra - 1. kolo:
Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Roberta Vinciová (6-Tal.) 7:5, 6:4


Schmiedlová je nadšená svojím výkonom

chmiedlová mala pritom prvý polrok priam katastrofálny. Na žiadnom turnaji WTA nevedela prejsť cez 1. kolo a až v polovici júla, necelé tri týždne pred svojím štartom na OH zastavila na švédskej antuke šnúru prehier na čísle 16. "Ja stále nemôžem uveriť, že sa mi podarilo vyhrať. To by asi nikto neveril, že po tom všetkom zdolám hráčku z top desať. Ale som veľmi šťastná, nielen preto, že som vyhrala, ale že som aj dobre hrala," tešila sa po zápase.

Recept bol pomerne jednoduchý: "Cítila som sa dobre preto, že toto je olympiáda, tú si treba užiť. Takže som necítila nejaký prílišný stres. Super, že ma prišlo povzbudiť veľa ľudí. Veľmi ma to prekvapilo a cítila som, že mám väčšiu podporu ako súperka."

Priznala, že mala to ho "plné zuby", lebo takto neskoro už dlho nehrala. Zápas sa skončil polhodinu pred "večierkou", teda o 21.30 miestneho času. "Už som chcela ten zápas skončiť. Bolo to také zvláštne. Ale ináč som sa hýbala dobre a dokázala som prejsť mnohými ťažký loptami, z čoho mám najväčšiu radosť."

V druhom sete do bolo ozaj kritické. Za stavu 2:0 pre 21-ročnú Slovenku sa zdalo, že plné zuby toho má o 12 rokov staršia súperka. Talianska tenistka však vtedy na čas zvrátila vývoj a viedla 4:2. "Bol to proste výpadok," konštatovala.

Prvé dni pod piatimi kruhmi si Schmiedlová silne uvedomuje. Už len prítomnosť prezidenta SR na zápase a vôbec v dejisku olympiády je niečo, s čím sa na profesionálnom okruhu nestretáva: "A celkovo na atmosfére cítim niečo iné, už len preto, že to nie je len o tenise. Postupne spoznávam aj iných športovcov a vôbec nových ľudí v tíme. Aj otvárací ceremoniál bol zážitok. Trochu ma mrzí, že tu nemám nejakú kamarátku a že som na izbe sama, ale zase sa rada stretávam s novými ľuďmi. Už som bola na tréningu vodných slalomárov," povedala Schmiedlová a s úsmevom dodala, že s radosťou si uvedomuje, ako jej nečakané víťazstvo v 1. kole možno prekazí plány na vytipované pamätihodnosti Ria.

Martikán z lietadla rovno na Schmiedlovú, samotné Rio ho nezaujíma

Anna Karolína Schmiedlová mala ozaj priaznivú premiéru na olympijskom turnaji a okrem prezidenta krajiny ju prišli povzbudiť aj športovci iných odvetví. V druhom sete do hľadiska "prikvitol" aj nenápadný fanúšik, ktorý pozná Rio z pohľadu predchádzajúcich súťaží a olympiádu z pohľadu piedestálov. Päťnásobný olympijský účastník a zároveň aj medailista Michal Martikán. Po sérii skvelých reprezentačných vystúpení je na svojich šiestych hrách ako turista. "Dorazili sme do Ria pred pár hodinami, akurát čo sme sa vybalili na hoteli," prezradil TASR.
Na snímke vpravo slovenský vodný slalomár Michal Martikán sleduje duel slovenskej tenistky Anny Karolíny Schmiedlovej a Talianky Roberty Vinciovej v prvom kole dvojhry žien na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro 6. augusta 2016.

Charizmatický reprezentant vodáckeho športu sa úprimne tešil z nečakaného úspechu tenistky: "Mali sme ozaj šťastie, že Anke ten zápas vyšiel. Prišli sme včas a hneď prvý zážitok je super." A jedným dychom ale dodáva, že základom návštevy olympiády budú súťaže jeho vodnoslalomárskych kolegov.

Možno to vyznieva až príliš odvážne prísť si "otvárať rany" na miesto, kde mohla pokračovať ale nepokračuje jedna exkluzívna olympijská púť. Martikán má však svoje dôvody, TASR ich precízne osvetlil: "V prvom rade mám záujem sa na vodný slalom na tejto úrovni pozrieť z iného uhla. Bol by to zároveň akoby prvý krok do ďalšieho olympijského cyklu, v ktorom mám plán urobiť maximum pre úspech. Ďalší dôvod je úloha ktorou ma poverilo moje banskobystrické stredisko Dukla - z brehu mám nabrať podnety na nejakú novú metodiku vodného slalomu."

U Martikána výraz "turista" platí len formálne. Obsahom jeho týždňového pobytu v Riu de Janeiro má byť výhradne šport a takmer výhradne ten vodácky: "Neláka ma to na nejaké výlety. Čosi som pri mojich predchádzajúcich výjazdoch videl, ale o rozširovanie týchto zážitkov nemám záujem. Ja nie som na nejaké dlhé obzeranie miest."
 
dvojhra - ženy - 1. kolo:

Kirsten Flipkensová (Bel.) - Venus Williamsová (5-USA) 4:6, 6:3, 7:6 (5)
Eugenie Bouchardová (Kan.) - Sloane Stephensová (USA) 6:3, 6:3
Anastasia Pavľučenkovová (14-Rus.) - Magda Linetteová (Poľ.) 6:0, 6:3
Ana Konjuhová (Chorv.) - Annika Becková (Nem.) 7:6 (5), 6:1
Madison Keysová (7-USA) - Danka Koviničová (ČH) 6:3, 6:3
Barbora Strýcová (16-ČR) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 7:6 (6), 6:1
Kristina Mladenovicová (Fr.) - Aleksandra Kruničová (Srb.) 6:1, 6:4
Sara Erraniová (Tal.) - Kiki Bertensová (Hol.) 4:6, 6:4, 6:3
Carla Suarezová Navarrová (9-Šp.) - Ana Ivanovičová (Srb.) 2:6, 6:1, 6:2
Darja Kasatkinová (Rus.) - Ons Jabeurová (Tun.) 3:6, 7:6 (4), 6:1
Sajsa Čeng (Čína) - Agnieszka Radwaňská (4-Poľ.) 6:4, 7:5
Čang Šuaj (Čína) - Timea Bacsinszká (12-Švajč.) 6:7 (4), 6:4, 7:6 (7)
Monica Niculescuová (Rum.) - Veronica Cepedodvá (Parag.) 6:2, 6:3
Heather Watsonová (V. Brit.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:4, 6:7 (5), 6:3
Lucie Šafářová (ČR) - Karin Knappová (Tal.) 4:6, 6:1, 6:1

štvorhra - ženy - 1. kolo:

Daria Kasatkinová, Svetlana Kuznecovová (Rus.) - Anna-Lena Grönefeldová, Laura Siegemundová (Nem.) 6:1, 6:4
Misaki Doiová, Eri Hozumiová (Jap.) - Caroline Garciová, Kristina Mladenovicová (2-Fr.) 6:0, 0:6, 6:4
Garbine Muguruzová, Carla Suarezová Navarrová (4-Šp.) - Paula Cristina Goncalvesová, Teliana Pereirová (Braz.) 7:6 (6), 6:2
Timea Bacsinszká, Martina Hingisová (5-Švajč.) - Daria Gavrilovová, Samantha Stosurová (Austr.) 6:4, 4:6, 6:2
Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová (7-Rus.) - Anastasia Rodionovová, Arina Rodionovová (Austr.) 6:1, 6:2
Johanna Kontová, Heather Watsonová (V. Brit.) - Jelena Jankovičová, Aleksandra Kruničová (Srb.) 6:2, 6:1
Šuaj Pcheng, Šuaj Čang (Čína) - Sania Mirzová, Prarthana Thombareová (India) 7:6 (6), 5:7, 7:5
 

Vyberte región